GENERALITATI
In domeniul securitatii si sanatatii in munca, legea de baza in vigoare, in tara noastra, este Legea nr.319 denumita Legea securitatii si sanatatii in munca adoptata in data de 14 iulie 2006 si publicata in Monitorul Oficial nr.646 din 26 iulie 2006.
Legea securitatii si sanatatii in munca, nr.319/2006, transpune Directiva Consiliului nr.89/391/CEE privind introducerea de masuri pentru promovarea imbunatatirii securitatii si sanatatii lucratorilor la locul de munca, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr.L 183/1989.
Legea securitatii si sanatatii in munca a intrat în vigoare la data de 01.10.2006.
Legea securitatii si sanatatii in munca are ca scop instituirea de măsuri privind promovarea îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii în muncă a lucrătorilor.
Legea securitatii si sanatatii in munca stabileşte principii generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protecţia sănătăţii şi securitatea lucrătorilor, eliminarea factorilor de risc şi accidentare, informarea, consultarea, participarea echilibrată potrivit legii, instruirea lucrătorilor şi a reprezentanţilor lor, precum şi direcţiile generale pentru implementarea acestor principii.
Convenţiile internaţionale şi contractele bilaterale încheiate de persoane juridice române cu parteneri străini, în vederea efectuării de lucrări cu personal român pe teritoriul altor ţări, vor cuprinde clauze privind securitatea şi sănătatea în muncă.
Legea securitatii si sanatatii in munca se aplică în toate sectoarele de activitate, atât publice, cât şi private.
Prevederile legii securitatii si sanatatii in munca se aplică angajatorilor, lucrătorilor şi reprezentanţilor lucrătorilor.
Fac excepţie de la prevederile legii securitatii si sanatatii in munca cazurile în care particularităţile inerente ale anumitor activităţi specifice din serviciile publice, cum ar fi forţele armate sau poliţia, precum şi cazurile de dezastre, inundaţii şi pentru realizarea măsurilor de protecţie civilă, vin în contradicţie cu legea securitatii si sanatatii in munca.
Legea stabileşte principii generale referitoare la:
• prevenirea riscurilor profesionale;
• protecţia sănătăţii şi securităţii lucrătorilor;
• eliminarea factorilor de risc şi accidentare;
• informarea, consultarea şi participarea echilibrată în problematica securităţii şi sănătăţii în muncă;
• instruirea lucrătorilor şi reprezentanţilor lor.